Nauja Rasos Gelgotienės knyga – apie Vaclovą Augustiną

Pokalbiai-su-V.Augustinu-dVasaros pabaigoje pasirodė naujausia, trečioji, žymios Lietuvos chorvedės praktikės, trijų VU chorų dirigentės, nuolat į chorvedybos teoriją besigilinančios LMTA lektorės, tarptautinių konkursų komisijų narės Rasos Gelgotienės knyga „Pokalbiai su Vaclovu Augustinu“. Rugpjūčio 24 d. 18 val. ji bus pristatyta šalies chorvedžiams, dalyvaujantiems Lietuvos chorų sąjungos organizuojamoje „Vasaros akademijoje“, kuri tradiciškai susiburia Bebrusų poilsio namuose Molėtų rajone.

Knygos paantraštėje patikslinama, jog tai „dirigento, pedagogo, kompozitoriaus, Nacionalines kultūros ir meno premijos laureato atvertys apie chorą „Jauną muziką“, kompoziciją, grupę „Antis“ ir daug ką kita…“

Knygos turinyje vardijami skyriai: „Apie mokytoją“, „Apie dirigento tapsmą“, „Apie repetavimo techniką“ ir kiti, kuriais siekiama atskleisti choro dirigento profesijos ypatumus. Nemažai temų susijusios su psichologiniais menininko darbo aspektais („Apie vadovo įkvėpimą ir polėkį“, „Apie emocinę būtinybę kurti“.

Nemažą knygos dalį sudaro dirigento Vaclovo Augustino įžvalgos, susijusios su tam tikros epochos bei stilistikos muzikos atlikimo patirtimi (kalbama apie Renesansą, Baroką, Vienos klasikų, Romantizmo epochos muziką), daug vietos skiriama šiuolaikinei chorinei muzikai, kompozitorių rengimui. Plačiajam skaitytojų ratui tikriausiai įdomu bus sužinoti apie Vaclovo Augustino veiklą roko grupėje „Antis“.

Pasak knygos autorės, ši knyga gimė po dviejų pirmųjų jos knygų („Choro magija“ ir „Choro dirigento užrašai“) , kuriose ji nagrinėjo vieno choro (VU merginų choro „Virgo“) kūrybinį kelią ir Lietuvos studentų chorų sąjūdį, o šį kartą nusprendė pasigilinti į profesionalaus chorinio kolektyvo gyvenimą, darbo su juo specifiką.

Choras „Jauna muzika“ pelnytai laikomas geriausiu šalies kameriniu profesionaliu choru, o jo ilgametis vadovas, be kita ko, yra įdomi įvairiapusė ir daugiabriaunė asmenybė – ne tik dirigentas ir rokeris, bet ir kompozitorius bei pedagogas. Jo įžvalgos neabejotinai turėtų sudominti muzikinę visuomenę.

„Atvirai sakant, knygą rašyti ėmiausi labiausiai iš smalsumo – norėjosi sužinoti, įsigilinti, išsiaiškinti, kaip dirba tokio choro, kaip „Jauna muzika“, dirigentas. Ir turiu pasakyti, jog tas ilgas laikas, beveik dveji metai, skirtas pokalbiams su Vaclovu Augustinu, man iš tiesų buvo labai įdomus ir kupinas apmąstymų, suvokimų ir atradimų. Labai tikiuosi, kad knyga bus įdomi skaitytojams – ne tik muzikantams, chorvedžiams, bet ir plačiajai visuomenei, besidominčiai muzikine kultūra“, – sakė knygos autorė Rasa Gelgotienė.

Knygos pristatymas chorų vadovams vyks Lietuvos chorų sąjungos „Vasaros akademijoje“, Bebrusų poilsio namuose, Molėtų rajone, rugpjūčop 24 d. 18 val. Pristatyme dalyvaus Vaclovas Augustinas.